Chris Yperman schreef 15 rouwgedichten ter nagedachtenis van haar man, de beeldhouwer Roel D'Haese. Hugo Claus schreef de inleiding "Mijn vriend" en een gedicht "voor Roel". Het boek is geïllustreerd met 54 droedels, vluchtige tekeningen van Roel D'Haese.

De bundel werd later door uitgeverij-P in een reguliere uitgave uitgebracht.

Van de website van Uitgeverij P dit: Kaddisj voor Roel zou je kunnen lezen als een lang rouwgedicht, maar het is ook meer dan dat. Deze onderkoelde en tegelijkertijd intieme poëzie is nooit eenzijdig of overgevoelig. Met woorden en beelden weeft Chris Yperman vrij strakke structuren ineen, waarin ze de contouren van een geliefde steeds blijft vasthouden. Zij maakt daarbij gebruik van haar typische bondige stijl die geen ruimte laat voor veel tierlantijntjes. Haar gedichten zijn to the point, speels intertekstueel en grondig afgewerkt. Een bijzonder sterke bundel.

Chris Yperman (Merksem, 1935) schrijft zowel romans (Een heel klein scheepje, Pour Delphine, e.a.), als poëzie en toneelstukken en -bewerkingen. Zij publiceert sinds 1954 in talrijke tijdschriften en verzamelwerken. Vaak liet en laat zij zich inspireren door de kunstwerken van Roel D'Haese, haar overleden echtgenoot. Zo schreef zij in 1971 in haar bundel 49 sculptures gedichten bij gouden beeldjes van zijn hand. Zij nam meerdere keren deel aan De Nacht van de Poëzie en geniet al jaren grote faam in de literaire wereld.

Uitverkocht